Kaakklachten

Manuele therapie en kaakklachten

Onder kaakklachten (Cranio Mandibulaire Disfunctie) wordt verstaan, het niet goed functioneren van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Rekening houdend met de gewrichten spieren en invloeden vanuit de zenuwen en psyche. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het kauwstelsel de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.
Er is alleen sprake van kaakklachten wanneer twee of meerdere van de volgende symptomen aanwezig zijn:

Pijn of gevoeligheid in het kaakgewricht en-/of kauwspieren
Een verstoord bewegingspatroon van de onderkaak (beperking mondopening of een slingerbeweging tijdens het openen/sluiten van de mond)
Kaakgewrichtgeluiden
De oorzaak van deze klachten is, zoals bij elke klacht van het bewegingsapparaat, te zoeken in meerdere gebieden. Naast lichamelijke factoren, zoals een gewrichtsprobleem of een te hoge spierspanning in de kaakregio, bestaan er ook psychologische factoren die de klachten veroorzaken, of in stand houden. Dit kan een periode van spanning zijn, maar ook de gedachten ten aanzien van bijvoorbeeld de ernst of de duur van de klachten kunnen een rol spelen.

Vaak spelen ook zogenaamde para-functionele activiteiten een rol, zoals: (nachtelijk) klemmen of knarsen van de tanden en kiezen of nagelbijten, wangbijten. Ook het (regelmatig) eten van hard of taai voedsel kan bijdragen aan het ontstaan of onderhouden van klachten in de kaakregio. Al deze activiteiten vragen een extreme belasting van het kaakgewricht.
Na een operatieve ingreep of een ziekteproces gerelateerd aan de kaak kunnen er ook problemen in de kaakregio ontstaan.
Een gespecialiseerde manueel therapeut kan uw klachten verminderen door het kaakgewricht te mobiliseren, u te helpen zelf de kaak los te houden en evt gericht te verwijzen naar een gespecialiseerde tandarts of specialist.

cmd 300x200